MOJE SANKTUARIUM

MOJE SANKTUARIUM

Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 18 listopada 2012

Lazania

Dzisiaj u mnie kulinarnie.Pogoda zachęca do tego aby posiedzieć w  domu i trochę pokrzątać się po kuchni:) Jak już wiecie, lubię bardzo proste i szybkie przepisy na niezbyt skomplikowane potrawy więc postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją lazanii:

Potrzebne będzie na 4 porcje:
 opakowanie makaronu do lazanii (Lubella)
80 dkg mielonego mięsa (ja mielę mięso od szynki lub łopatkę)
1 koncentrat pomidorowy (200 ml)
1 szklanka posiekanej cebuli
2 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach)
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano,sól,pieprz
ok 2 szklanki startej mozzarelli
oliwa z oliwek
 Na sos beszamelowy:
4 łyżki mąki, 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka

Przygotowanie:
1. Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać mięso i czosnek, po chwili dodać koncentrat i troche wody aby sie udusiło, przyprawić.

3. Masło roztopić, wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką. Wlać mleko, mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Posolić i popieprzyć.

4. Każdą foremkę natłuścić oliwą i układać warstwami: makaron- mięso - makaron - mieso ,  posypać mozzarellą i polać sosem beszamelowym. Piec ok 30 min w temp. 180 stopni (do momentu aż skórka sie lekko zrumieni po bokach.
Ja każdemu z domowników zapiekam osobno w małej kamionkowej brytfannie  ale mozna przygotować lazanię na dużej foremce:))




życzę smacznego