MOJE SANKTUARIUM
Łączna liczba wyświetleń
sobota, 10 marca 2012
Pierniki nie tylko do zjedzenia
Tak oto wykorzystałam upieczone dla dzieci pierniki. W ubiegłym roku zawiesiłam pierniczki na choince, a w tym na karniszu nad oknem.
Przepis na pierniki idealne:
1 kg mąki
1/2 kg miodu naturalnego
1 szkl. oleju
4 jaja
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki sody oczyszczonej
25 dag cukru
przyprawa do pierników (na 1 kg mąki)
Miód,kakao,cukier,masło zagotować i ostudzić. po ostudzeniu do masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, które następnie należy zawinąć w folię i schować na 1 dobę do lodówki.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i ułożyć wykrojone (na około 5 mm grubości) pierniki (nie za blisko bo urosną). Piec około 7 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz